Alles wat je moet weten over de APK keuring

APK, ook wel Algemene Periodieke Keuring, is een verplichte jaarlijkse keuring voor voertuigen ouder dan 3 jaar. Het is een grondige controle van de veiligheid en emissies van jouw auto om er zeker van te zijn dat deze rijklaar is en voldoet aan de Nederlandse regelgeving. Als je auto door de APK komt, krijg je een certificaat, en als hij niet goed is, moet je de nodige reparaties uitvoeren en hem opnieuw laten keuren. Als voertuigeigenaar is het essentieel om op de hoogte te blijven van jouw APK en ervoor te zorgen dat je auto in goede staat verkeert voor de keuring. Het is niet alleen een wettelijke vereiste, maar het zorgt ook voor je eigen veiligheid en de veiligheid van andere bestuurders op de weg. Om je hierbij te helpen beschrijft dit artikel enkele tips om ervoor te zorgen dat je je goed kan voorbereiden op jouw APK en je auto zonder zorgen door de keuring komt. 

Zorg dat je je documenten op orde hebt

Zorg er eerst voor dat u over alle benodigde documenten beschikt. Dit is inclusief het kentekenbewijs en een geldig verzekeringsbewijs. Ook is het belangrijk om de onderhoudsgeschiedenis van je voertuig bij je te hebben, indien deze beschikbaar is. Doe deze documenten netjes in een mapje, zodat je ze niet kwijt raakt.

Controleer de vloeistofniveaus

Controleer vervolgens de vloeistofniveaus van je Volvo en zorg ervoor dat ze op het juiste niveau zijn. Dit omvat de olie, koelvloeistof, remvloeistof en stuurbekrachtigingsvloeistof. Als een van deze laag is, vul deze dan vóór de test bij.

Controleer de banden, remmen en lichten

Het is ook essentieel om de banden, remmen en lichten van je auto te controleren. Zorg ervoor dat je banden voldoende profiel hebben en in goede staat verkeren. Controleer vervolgens je remmen op tekenen van slijtage of schade. Test als laatste je lichten, inclusief de koplampen, achterlichten en richtingaanwijzers, om er zeker van te zijn dat ze goed werken.

Zodra je al deze onderdelen hebt gecontroleerd en je documenten op orde hebt, heb je jouw deel bijgedragen. Hierna is het dan ook tijd om jouw Opel naar de garage te brengen en hem te laten keuren.