Giften aan een goed doel en de belasting

Giften aan goede doelen zoals Bartiméus Fonds kunnen belastingvoordeel opleveren. Door geld of andere waardevolle zaken te doneren, kunnen donateurs hun belastingaanslag verlagen. In dit artikel gaan we in op de regels die gelden voor giften belastingdienst, waaronder de hoogte van de schadeloosstelling en de manier waarop donateurs deze aan kunnen vragen bij de Belastingdienst.

Wat is een gift volgens de Belastingdienst? 

Een gift volgens de Belastingdienst is het doneren van geld of andere waardevolle zaken, zoals bezittingen of kunstwerken, aan een erkende, goed doel zoals bijvoorbeeld Bartiméus Fonds. Deze donaties kunnen de donateur belastingvoordeel opleveren. Als de gift meer dan 1.565 euro bedraagt, kunnen donateurs een schadeloosstelling aanvragen. Hoe het aanvragen gaat en wat de maximale schadeloosstelling is lees je verder in het artikel.

Hoeveel schadeloosstelling is er beschikbaar? 

De maximale schadeloosstelling is afhankelijk van de donatie. Donaties die meer dan 1.565 euro bedragen, kunnen een schadeloosstelling van maximaal de helft van de donatie opleveren. Deze schadeloosstelling is verwerkbaar in de belastingaanslag voor het jaar waarin de donatie is gedaan.

Hoe kan je een schadeloosstelling aanvragen? 

Om een schadeloosstelling voor een gift aan te vragen, moeten donateurs een aanvraagformulier invullen en naar de Belastingdienst sturen. Op het formulier moeten donateurs aangeven voor welk doel ze hebben gedoneerd, de waarde van de gift, de datum van de gift en de bankrekening waarop de Belastingdienst de schadeloosstelling kan storten. Na ontvangst van het formulier wordt de aanvraag beoordeeld en de schadeloosstelling wordt binnen 10 weken betaald.

Waar kan je meer informatie krijgen?

Donateurs die meer willen weten over giften, kunnen contact opnemen met de Belastingtelefoon of een online chat starten met de Belastingdienst. Donateurs kunnen ook de website van de Belastingdienst bezoeken om meer informatie te krijgen over welke stappen ze moeten nemen om een schadeloosstelling aan te vragen.

Conclusie 

Giften aan goede doelen zoals Bartiméus Fonds kunnen belastingvoordeel opleveren. Donateurs die meer dan 1.565 euro doneren, kunnen een schadeloosstelling aanvragen bij de Belastingdienst. Donateurs kunnen de Belastingtelefoon of de website van de Belastingdienst raadplegen voor meer informatie over de stappen die ze moeten nemen om een schadeloosstelling aan te vragen.