Waar moet je op letten bij het bouwen van je woning?

Wordt het nu eindelijk tijd dat je een start maakt met het bouwen van je droomwoning? Ga je je huis laten bouwen door een aannemer? Dan zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Het belangrijkste is dat je je goed zal moeten informeren over het bouwproces. Je wilt uiteindelijk wel de juiste mensen op de juiste plek hebben. In deze blog krijg je enkele tips en trucs die je in acht kunt nemen bij het bouwen van je woning. 

Ga na of er specifieke eisen of beperkingen zijn 

Je zult allereerst in kaart moeten brengen of er specifieke eisen of juist beperkingen gekoppeld zijn aan je bouwlocatie. Je zult bijvoorbeeld moeten nagaan hoe hoog je mag bouwen en hoeveel procent van je perceel onbebouwd moet blijven. Sommige personen kopen een bestaande woning en kiezen ervoor om die uit te bouwen of te verbouwen. Je kunt dan je badkamer verbouwen, je woonkamer of je keuken. Ook in dit soort gevallen zul je moeten nagaan wat al dan niet mogelijk is bij het verbouwen van je koopwoning. 

Wensen en voorkeuren 

Ga in ieder geval voor de start van de bouwwerkzaamheden nog eens een keer na of de woning zoals die eruit moet gaan zien voldoet aan je wensen en voorkeuren. Je kunt bijvoorbeeld nagaan of je tevreden bent met de bouwstijl, type dakconstructie, de grootte van de keuken of het aantal slaapkamers van je woning. Als je bedenkingen hebt, bespreek het eerst met je architect voordat je de aannemer laat starten met de bouwwerkzaamheden. 

Let op de financiën 

Bij het bouwen kunnen de kosten vanwege onvoorziene omstandigheden snel meer worden dan je initieel had gepland. Probeer voor de bouw via je architect een beeld te krijgen van de reële kosten. Meestal krijg je ook een offerte van de aannemer. Sommige personen kiezen ervoor om zelf het materiaal te kopen en alleen de kosten voor arbeid aan de aannemer te voldoen. Er zijn ook personen die een pakket afnemen bij een aannemer, waarbij wordt afgesproken dat hij zorgt voor het materiaal en arbeid.