Wat te doen bij een ondergelopen kelder?
Door klimaatverandering komen overstromingen, ten gevolge van hevige regenbuien steeds vaker voor. Inwoners staan met hun handen in het haar wanneer ze het water hun huis binnen zien stromen. Wateroverlast is voor niemand prettig en om verdere schade te voorkomen zult u snel actie moeten ondernemen. U kunt natuurlijk een duur schoonmaakbedrijf bellen om het water uit uw kelder weg te pompen, maar u kunt het klusje ook zelf klaren. Een dompelpomp pompt het water binnen no-time weg.
Oorzaken ondergelopen kelder
Water in uw kelder kan verschillende oorzaken hebben. In veel gevallen is de afwatering rondom de woning verkeerd aangelegd. Bij een hoosbui kan het water niet worden afgevoerd en zoekt dan het laagste punt; uw kelder. Ook een kapotte riolering, een gesprongen of verstopte leiding, een kapotte cv-ketel of hoog grondwater kunnen voor wateroverlast zorgen.
Wanneer het langdurig vochtig is in uw kelder kan er schimmel ontstaan, wat slecht is voor uw gezondheid. Bovendien kunnen er scheuren in de muur ontstaan en de kans op een verzakking van uw woning is aanwezig. Ga dus altijd na wat de oorzaak is, zodat het probleem permanent verholpen kan worden. Met een standaard dompelpomp blijft er altijd een laagje water staan. Wilt u uw kelder helemaal droogpompen? Dan kunt u het beste een vlakzuiger gebruiken.
Stappenplan
Zorg bij het leegpompen van uw kelder altijd eerst voor uw eigen veiligheid. Volg onderstaand stappenplan om onnodige ongelukken te voorkomen.
- Schakel de elektrische tijd uit
Het is levensgevaarlijk om het water te betreden wanneer de stroom is ingeschakeld. De elektriciteit wordt door het water geleid dus wees voorzichtig en schakel eerst de stroom uit.
- Draag beschermende kleding
Het is aan te raden om waterdichte laarzen, handschoenen en beschermende kleding te dragen. Er kunnen bacteriƫn of andere schimmels in het water zitten.
- Droog de kelder
Nadat de dompelpomp zijn werk heeft gedaan en het water is weggepompt, moet de ruimte gedroogd worden om schimmels te voorkomen. U kunt ventilatoren inschakelen om dit proces te versnellen.
- Verwijder alle natte meubels, voorwerpen en materialen
Haal alle natte voorwerpen uit het water en plaats deze in een goed geventileerde ruimte waar ze kunnen drogen. Schimmels groeien ontzettend snel op natte gipsplaten en isolatiemateriaal. Zorg er dus voor dat deze weggehaald worden en snel kunnen drogen.
- Maak de ruimte schoon
Wanneer de ruimte droog is dient de ruimte goed schoongemaakt en gedesinfecteerd te worden. Het is soms nodig om daar een schimmeldodend middel en/of desinfectiemiddelen voor te gebruiken.
Werking dompelpomp
De dompelpomp wordt, zoals de naam al zegt, in het water gedompeld. De bodem van de dompelpomp bevat een aanzuigrooster dat het water rechtstreeks in de pomp zuigt. Het water wordt dan naar de pompuitlaat geleid (ook wel de persaansluiting genoemd). U kunt een afvoerslang of een afvoerpijp aansluiten op de uitlaat van de dompelpomp om het water af te voeren.
Dompelpompen kunnen worden gebruikt in de volgende situaties:
- Het leegpompen van kelders en kruipruimtes
- Het leegpompen van putten
- Het leegpompen van een opvangbak / ton
Kortom: het is in veel situaties handig om een dompelpomp in huis te hebben.